Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Journal: Dobrota na gril: Spiedini misti

Journal: Dobrota na gril: Spiedini misti

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Neděle, Červen 9, 2024 - 17:00
Spiedini misti
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Masové špízy jsou skvělým receptem pro každé venkovní grilování, ale i pro domácí večeři. Masové špízy můžeme připravit jak na grilu, tak i na pánvi, nebo v troubě. Výhodou je, že fantazii se meze nekladou a je tak možné použít téměř nepřeberné množství surovin.

Výchozí surovinou pro tento recept je maso, a hned tři jeho druhy. Kuřecí, vepřové a hovězí. Nezbytnou součástí pokrmu je pak sezónní zelenina, konkrétně rajčata, papriky a cibule. Nesmí chybět olivy, ty dávají pokrmu pověstvý šmrnc, přičemž nesmíme zapomenout na balsamicový ocet. Můžeme začít. 

Suroviny pro čtyři porce: 

200 g kuřecích prsou

200 g vepřového masa - ideálně pečeně

250 g hovězího masa - ideálně svíčkové

Červená paprika

Cherry rajčátka

Černé olivy

Extra panenský olivový olej

sůl podle chuti

pepř podle chuti

bazalka, oregano, tymián - podle chuti

balsamicový ocet

 

Maso nakrájíme na stejně velké a silné kusy, vložíme do mísy, ochutíme solí, pepřem a bylinkami. Zakapeme olejem a necháme chvíli v chladničce odpočívat. Nakrájíme papriku na vetší kousky, cibuli na čtvrtky a rajčata ponecháme celá. Vytáhneme maso z chladničky a na připravené špejle vše postupně napichujeme tak, že jednotlivé suroviny střídáme. Kousek kuřecího, cibule, paprika, rajče, oliva, kousek vepřového, cibule, paprika, rajče, oliva, kousek hovězího, cibule,rajče, paprika, oliva. Takto postupujeme až do vyčerpání všech surovin, tedy do doby, než je máme všechny úhledně napíchané na špejlích. 

Takto připravené špízy zastříkneme balsamicovým octem a položíme na rozpálený gril. Grilujeme zhruba 50 minut, postupně špízy obracíme a potíráme olivovým olejem.

Pokud se rozhodneme je dělat v troubě, máme ji předehřátou na 250 stupňů, vložíme do ní na plechu špízy a při této teplotě je pečeme prvních pět minut. Poté teplotu snížíme na 180 stupňů a dalších 40 minut dopékáme za potírání olivovým olejem a za občasného zastříkávání vodou. 

Ideální přílohou je polenta, nebo brambory pečené ve slupce. 

  • spiedini misti
  • špízy
  • italská kuchyně
  • Itálie na talíři
  • rajčata
  • papriky
  • olivy
  • cibule
  • balsamico
  • kuřecí maso
  • vepřové maso
  • hovězí maso