Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Chléb bez lepku

Chléb bez lepku

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Úterý, Prosinec 27, 2022 - 15:00
Domácí bezlepkový chléb
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Spousta bezlepkových chlebů, které prodávají různé obchody, chutná všelijak, jen ne chlebově. Připomínají spíše rozměklé rohlíky, než voňavou dobrotu s propečenou kůrkou. Je proto načase ukázat si, jak si dobrý chléb bez lepku upéct doma.

Domácí bezlepkový chléb
Domácí bezlepkový chléb
Autor / autoři fotografií ve fotogalerii: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Ingredience pro cca 750 g bochník:

330 g mouky Shaer Mix B - Bread

170 g mouka Labeta - tmavý chléb

vrchovatá lžíce Psylium

půl lžíce kukuřičného bezlepkového škrobu

7 g sušeného droždí

2 lžičky soli

1 lžička cukru

40 g olivového oleje (extra virgin)

450 ml vlažné vody

 200 ml horké vody

Psylium smíchané se škrobem zalijeme 200 ml horké vody a vzniklou směs našleháme metličkou do husté konzistence podobné pudinku. Ostatní suroviny smícháme v míse, přidáme k nim 450 ml vlažné vody a psyliovou směs. Vše zlehka ručně prohněteme. Poté těsto přendáme do hnětače a po dobu 30 vteřin mícháme na mírný stupeň. Pak zvýšíme otáčky na stupeň střední a necháme míchat po dobu pěti minut.

Když je těsto takto promíchané, dáme je kynout zhruba na hodinu pěkně do tepla.

Jakmile se doba kynutí chýlí ke konci, rozehřejeme troubu na 250 stupňů a vložíme do jejího spodního patra hrnec s vodou (v případě parní trouby vodní hrnec vynecháme).

Těsto z díže vyklopíme na pomoučený vál a zlehka jej prohněteme. Pokud se nám jeví řídké, přisypeme mouku a na nízký stupeň prohněteme znovu ve hnětači. Poté z těsta vytvarujeme úhladný bochník, záleží na nás, zda oválný, či kulatý (doporučuji kulatý, peče se rovnoměrněji) a uložíme ho na lehce olejem vymazaný a pomoučený plech. Chlém zlehka po povrchu potřeme máslem (případně olejem) a poprášíme moukou.

Ztlumíme troubu na 150 stupňů, vložíme do ní chléb a pečeme jej cca 50 minut. Poté teplotu zvýšíme na 200 stupňů a chléb dopečeme tak, aby kůrka krásně zhnědla a dosáhla stádia křupavosti.

Takto doma upečený chléb, zabalený do čisté utěrky a uložený na suché místo, vydrží víc jak týden, aniž by začal jevit známky plesniviny, či jiné zdraví ohrožující deformace. Většinou však vydrží daleko kratší dobu. Chuť tohoto chleba totiž nebezpečně láká k jeho  neustálé konzumaci.

 

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • chléb bez lepku
  • bezlepkový chléb
  • domácí chléb
  • bez lepku
  • bez laktózy