Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Játrová pěna s opečeným toastem

Játrová pěna s opečeným toastem

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Středa, Prosinec 21, 2022 - 17:00
 Játrová pěna s opečeným toastem
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Jak udělat z mála moc. To nabízí následující recept. Játrovou pěnu totiž můžeme na toastu nabídnout jako skvělý předkrm, ale i jako chutnou paštiku ze zbytků předkrmu, kterou klidně zavaříme. Záleží jen na nás, jak si se zbytky poradíme. Tak směle do toho.

Ingredience pro 4 osoby:

500 g jater (kuřecích, nebo vepřových)

2 cibule

2 polévkové lžíce capari

5 ančovičkových filet (nebo podle chuti)

2 lžíce extra panenského olivového oleje

2 dcl bílého suchého vína NEBO 05 l hovězího vývaru

bageta, nebo jiné bílé pečivo, které nám chutná

 

V hrnci rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibulku, capari a ančovičky. Přidáme játra  nakrájená na menší kousky a přilijeme víno. Pokud nechceme mít v pokrmu nakyslou chuť, tak víno nahradíme vývarem, ideálně hovězím, nebo z vepřového jazyka či vepřových kostí.

Na pánvi nasucho opečeme toasty z bílého pečiva, které necháme mírně ztvrdnout, aby křupaly, ale zůstaly teplé.

Toasty potřeme játrovou pěnou (dle chuti) a podáváme jako antipasti.

Pokud nám játrová pěna zbyde, zavaříme ji do sklenic (naplníme jí sklenice, ty dáme do hrnce s vodou, a vaříme na 100 stupňů  25 minut) a vznikne nám skvělá domácí paštika.

Pokud nemáme rádi ančovičky ani capari, lze obojí vynechat, ale nebude to ono. Musíme pak přidat o to více jater, aby paštika (či pěna pro předkrm) měla ty správné a chutné grády.

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • italská kuchyně
  • italské recepty
  • Játrová pěna s opečeným toastem
  • Itálie na talíři