Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Hovězí srdce na brandy a červeném víně

Hovězí srdce na brandy a červeném víně

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Středa, Prosinec 21, 2022 - 17:00
 Hovězí srdce na brandy a červeném víně
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Ani kousek dobrého masa nesmí přijít nazmar. Často si klademe dotazy, co udělat s vnitřnostmi, které mnohdy na první pohled nevypadají dvakrát přitažlivě. Leckdy mohou působit i odpudivě a přesto, pokud se dobře připraví, mohou být opravdovou delikatesou. Příkladem takového pokrmu budiž hovězí srdce, které si společně připravíme tak, že uctí nejen nás, ale i případnou návštěvu. Toto jídlo navíc nezruinuje naši peněženku, což se třeba před výplatou může velmi hodit.

Ingredience pro 2 osoby:

300 g hovězího srdce

250 ml. suchého těžkého červeného vína

10 cl brandy

1 lžíce kukuřičné mouky

1 šalotka

1 červená cibule

1 větvička rozmarýnu

1 polévková lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku

10 g másla

sůl, olivový olej, černý pepř

Srdce nakrájíme napříč svalovinou na zhruba dvoucentimetrové plátky.

Na tenká kolečka nakrájenou šalotku a cibuli orestujeme v nízkém hrnci na dvou lžících oleje, přidáme srdce a to rovněž osmahneme a obou stran. Přidáme pepř a dochutíme solí. Šťávu, kterou maso a cibule pustilo, zredukujeme a přidáme brandy.

Poté, co se alkohol odpaří, přilijeme část vína, kterého si polovinu ponecháme. Hrnec přiklopíme policí a jídlo v něm vaříme na mírném ohni asi 40 minut. Pokud se nám vařící tekutina v hrnci vypařuje a maso by mělo tendenci se připalovat, podlijeme ho dle potřeby trochou vína s vodou. Jakmile je maso měkké, což poznáme, že po přitlačení vařečkou jde lehce stlačit, aniž by z něj tekla růžová šťáva, maso z hrnce vyjmeme, dáme ho stranou a udržujeme ho teplé.

Do zbývající vařící tekutiny v hrnci přidáme zbývající víno, máslo, snítku rozmarýnu, rajčatový protlak a vše zahustíme kukuřičnou moukou, rozšlehanou v půl sklenici vody. Omáčku necháme opět zredukovat a těsně před tím, než je úplně zredukovaná, do ní vrátíme maso.

Stáhneme plamen, necháme maso mírně prohřát v omáčce.

Poté maso vyjmeme, naservírujeme na talíř a přelijeme omáčkou.

Ideální přílohou je polenta nebo bramborová kaše.

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • italská kuchyně
  • italské recepty
  • hovězí srdce na brandy a červeném víně
  • Itálie na talíři