Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Králík na bylinkách (Coniglio alle erbe)

Králík na bylinkách (Coniglio alle erbe)

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Úterý, Prosinec 20, 2022 - 16:30
Coniglio alle erbe

Představme si skvělou pečínku, která voní domem při nedělní večeři. Sbíhají se vám sliny? To chápu. A to i v takovém případě, že následující dobrota je založena na králíkovi. Neuvěřitelné pro mnohé ty, kteří králičí maso znají jen zalité smetanou, nebo smažené. No, přiznejme si, že to, co si dnes předvedeme, sice okolo smažení ani smetany nešlo ani x tisíc kilometrů, leč výsledek bude y krát lepší. Tak se do toho dejme.

INGREDIENCE pro 2 osoby:

1,5 kg čerstvého králíka

3 dcl bílého suchého vína

2 stroužky česneku

šalvěj, rozmarýn, oregano, majoránka

sůl a pepř

olivový olej

trs hroznů na ozdobení

 

Mladého a dobře masitého králíka (ideálně z domácího chovu) nejprve vykucháme. Droby z něj si zamrazíme pro pozdější použití.

Králíka omyjeme, osušíme a položíme na větší prkénko, aby nám při další úpravě neklouzal a nesmekal se.

Stroužky česneku utřeme se solí a polovinou vzniklé směsi zodpovědně vymažeme dutinu králíka. Do dutiny nasypeme polovinu bylinek, zakápneme dutinu extra panenským olivovým olejem a králíka omotáme provázkem tak, aby nám z dutiny náplň nevytekla.

Omotané maso vložíme do větší a hlubší mísy a pokračujeme v marinování. A to tak, že na maso i pod něj opatrně přidáme zbytek bylinek. Tedy šalvěj, rozmarýn, oregano, majoránku.

Osolíme a opepříme. Zalijeme vínem. Necháme půl hodiny odpočinout, pak králíka otočíme, necháme zhruba deset minut vydechnout ve vzniklé směsi.

Mezitím si rozpálíme troubu na 250 stupňů, tedy po dobu asi pěti minut, co se nám králík povaluje líně ve víně.

Pak plamen v troubě ztlumíme na 180 stupňů a na plech položíme králíka a podlijeme směsí, ve které se marinoval.

Takto králíka pečeme za občasného obracení po dobu necelé hodiny.

Následně celou pečínku vytáhneme z trouby, položíme na velký oválný talíř a servírujeme ozdobenou bobulemi vína.

Ideálně tato pečínka chutná ve společnosti blízké osoby, se kterou pečínku společně porcujeme.

Nejlepší přílohou jsou v troubě pečené brambory.

 

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • italská kuchyně
  • italské recepty
  • králík na bylinkách
  • coniglio alle erbe