Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Telecí plátky na sardský způsob

Telecí plátky na sardský způsob

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Úterý, Prosinec 20, 2022 - 16:15
Telecí plátky na sardský způsob
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Jako vždy, i zde je velice důležitý výběr těch správných surovin. Na tento recept doporučuji čerstvý telecí roštěnec. Je to maso libové a velmi lehce stravitelné, navíc vyniká tím, že je zcela bez nežádoucích pachutí. Zkrátka lahůdkové. Jistě se již těšíte na dobrotu, tedy se pusťme hned do vaření.

INGREDIENCE pro 4 osoby:

600 g telecího roštěnce (vcelku)

1 cibule (nasekaná nadrobno)

1 mrkev (nakrájená nadrobno)

1 lžíce drobných kaparů naložených v soli

svazek hladkolisté petrželky (nasekané nadrobno)

2 dcl suchého bílého vína

stroužek česneku

špetka pepře

sůl

extra panenského olivového oleje

hovězí domácí vývar (dle potřeby)

Roštěnec ze všech stran důkladně potřeme nadrceným česnekem a přiměřeně ze všech stran osolíme. Necháme chvilku odpočinout.

Mezitím v hlubším hrnci na vysokém plameni rozpálíme olej, vložíme do něj maso a zprudka jej opečeme ze všech stran. Při obracení důsledně dbáme na to, abychom do něj nepíchli, z masa by nám vytekla šťáva a bylo by vysušené. Jakmile má po všech stranách zlatavou barvu, z hrnce ho vytáhneme. Maso uchováváme v teple (například jej na chvíli vložíme do alobalu).

Mírně ztlumíme plamen a vsypeme do hrnce nadrobno pokrájenou mrkev a nasekanou cibuli, vše krátce osmahneme.

Vrátíme do hrnce maso, přisypeme tři čtvrtiny lžíce kapari (zbytek kapari si ponecháme na ozdobu), vlijeme víno, přidáme nasekanou petrželku. Celé přiklopíme pokličkou, plamen zmírníme na střední a zvolna dusíme zhruba hodinu do změknutí. Podle potřeby podléváme domácím hovězím vývarem. Pokud vývar zrovna k dispozici nemáme, naředíme si směs dalšího vína s vodou (2 dcl) v poměru 1:1, ale pamatujme na to, že je to opravdu velmi krajní varianta, kterou raději využijeme jen ve stavu krajní nouze!

Jakmile je vše měkké, maso vyjmeme, opět ho udržujeme v teple (zase přijde na řadu alobal) a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixerem. Výsledkem bude krásně a přiměřeně hustá omáčka.

Maso nakrájíme na zhruba centimetrové plátky a naservírujeme ho na talíř. Přelijeme ho omáčkou, ozdobíme zbytkem kapari a horké podáváme.

Ideální přílohou je čerstvě připravená polenta, nebo noky. Výborně chutná tento pokrm i s bramborovou kaší, leč polenta je zkrátka, podle mne, tou nejlepší volbou.

Buon appetito.

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • Telecí plátky na sardský způsob
  • italské recepty
  • telecí
  • Itálie na talíři