Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Osso buco

Osso buco

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Úterý, Prosinec 20, 2022 - 16:00
Osso buco
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Osso buco znamená v překladu vlastně dutá kost. V tomto případě počítáme s morkovou kostí telecí, tedy s mladým masem. Tohle fantastické jídlo se dá připravit v několika variantách, typické pro ten který italský region. Dnes si představíme verzi, kde figurují rajčata. Nebudu tedy zdržovat zbytečným povídáním, rovnou začněme.

INGREDIENCE pro dvě osoby:

1/2 telecí kližky s morkovou kostí

1 stroužek česneku jemně nasekaného

1 cibule nasekaná nadrobno

1 mrkev nadrobno nakrájená

1 stonek řapíkatého celeru nadrobno nakrájeného

1 dcl bílého suchého vína

2 zralá rajčata San Marzano (oloupaná a zbavená jadérek), pokud nemáme k dispozici San Marzano, tak použijeme 4 - 6 datlových rajčat

3 dcl domácího hovězího vývaru

2 lžíce domácího rajčatového protlaku

1 lžíce nasekané čerstvé bazalky

1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky

sůl, pepř

hladká mouka na obalení

Z telecí kližky s kostí uděláme dva silnější plátky, okraje nařízneme, aby se nám maso při další tepelné úpravě nekroutilo a obalíme ho v pepřem a solí ochucené mouce. Přebytečnou mouku následně z plátků oklepeme.

Na velké pánvi, nebo v hrnci se širokým dnem, si rozehřejeme olivový olej, na kterém maso zprudka opečeme z obou stran. Trvá to asi 3 minuty z každé strany. Poté maso z hrnce vyjmeme a udržujeme teplé, čehož docílíme tak, že jej vložíme do mírně rozehřáté trouby (asi 50 stupňů).

Místo masa na pánvi vystřídá zelenina. Takže do ní vložíme česnek, cibuli, mrkev a řapíkatý celer, to opékáme asi tak 7 minut, než vše změkne. Přidáme víno. Vaříme, dokud se neodpaří, poté přidáme rajčata, vývar i protlak. Řádně zamícháme, přivedeme k varu a do hrnce vrátíme maso. Přidáme bylinky a dochutíme solí a pepřem.

Ztlumíme plamen, směs necháme znovu trochu probublat, než změkne. To trvá asi půl hodiny.

Podáváme nejlépe s horkým Šafránovým milánským risottem.

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • italská kuchyně
  • italské recepty
  • osso buco
  • Itálie na talíři