Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Milánské šafránové risotto

Milánské šafránové risotto

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Úterý, Prosinec 20, 2022 - 15:45
Milánské šafránové risotto
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Tento pokrm je naprostou klasikou mezi risotti. Jeho příprava není příliš složitá ani zdlouhavá, pokud máme po ruce příslušné suroviny. Hned proto ze startu upozorňuji, že se neobejdeme bez domácího hovězího vývaru a z bylinek potřebujeme nezbytně šafrán. Bez obou surovin se o vaření tohoto jídla ani nepokoušíme. Nic jsme tedy nepodcenili a začněme.

INGREDIENCE pro 4 osoby:

320 g rýže (Arborio, nebo Carnaroli)

80 g másla

50 g cibule

100 ml suchého bílého vína

1 l horkého hovězího (nebo telecího) vývaru

špetka šafránu

60 g Parmigiano Reggiano

sůl a pepř

 

Na středně rozpálený sporák postavíme hrnec se širokým dnem a rozehřejeme v něm polovinu másla. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osmahneme do změknutí. Jakmile začne chytat lehce zlatohnědou barvu, přidáme rýži, kterou zhruba ve směsi osmažíme. Důkladně přitom směs promícháme, aby se rýže obalila máslem. Poté přilijeme víno a vaříme, dokud se víno neodpaří. Poté postupně rýži podléváme horkým vývarem a stále vaříme.

Mezitím si do malého šálku nasypeme špetku šafránu, který přelijeme horkou vodou a necháme chvíli vyluhovat. Šafrán pustí svoji typickou oranžovou barvu. Zhruba pět minut před tím, než je rýže uvařená, šafrán i s vodou do ní přidáme, vše uvaříme do podoby al dente, osolíme, opepříme. Když rýže absorbuje téměř všechny tekutiny, ale musí zůstat ale dente, hrnec z plotny sundáme, do rýže vmícháme zbývající páslo spolu s nastrouhaným parmazánem a hned podáváme. Risotto musí zůstat krémové a vláčné.

Milánské risotto se šafránem tvoří ideální přílohu k  dalšímu klasickému pokrmu, kterým je Osso buco.

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • italské recepty
  • italská kuchyně
  • Milánské šafránové risotto
  • Itálie na talíři