Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Brodo di carne

Brodo di carne

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Úterý, Prosinec 20, 2022 - 15:30
Brodo di carne
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Základem mnoha dalších pokrmů je bezesporu dobrý vývar. Dnes si představíme vývar hovězí, bez kterého naprosto neobejdeme například při přípravě risotta, ragů, paštik a spousty dalších pokrmů. Mnoho z vás si jistě zaťuká na čelo a pomyslí si, že je daleko snazší použít instantní náhražky. Tak takhle ne! Na "zrychlovačky" ihned zapomeneme a pustíme se do pořádného vaření. Na vývar nespěcháme a necháme ho dlouho, opravdu dlouho, pomalu táhnout.

INGREDIENCE:

1 kg hovězích kostí s morkem

1 kg hovězího masa (ideálně přední kližka)

1 hrst hrubozrnné mořské soli

2 velké cibule rozkrojené na čtvrtky

1 svazek hladkolisté petrželky

4 velké mrkve

4 řapíky celeru

8 stroužků česneku

16 hřebíčků

4 bobkové listy

5 l vody

Hned ze startu si vyhradíme na vaření tohoto základu dostatek času. Počítáme dopředu s tím, že jeho výroba zabere minimálně sedm hodin času.

Do připraveného velkého hrnce nasypeme hrst mořské soli a přidáme maso. Oloupanou cibuli nakrájíme na čtvrtky a do každé této čtvrtky zapíchneme dva hřebíčky. Mrkev, celer a česnek očistíme a přidáme k masu. Přihodíme petržel a bobkový list. Zalijeme vodou. Vše společně dáme vařit na středně silný oheň. Postupně kontrolujeme, zda se vývar dostatečně dělá, pozor ale, nesmí projít varem. Pěnu, která se u vaření na vývaru tvoří, odebíráme postupně naběračkou. Vaření se nesnažíme urychlit, jsme trpěliví, výsledek naší práce totiž po tolika hodinách rozhodně nezklame a dočkáme se vskutku velké dobroty.

Po cirka šesti hodinách (minimálně!!!) vývar odstavíme, zcedíme a necháme zchladnout, pokud jej nechceme ihned spotřebovat. Vystydlý vývar nalijeme do sklenic a dáme do lednice, případně do mrazničky.

Maso a zeleninu, které nám z vývaru zbyly, můžeme zužitkovat do paštik, polévek, či dalších pokrmů.

Buon appetito.

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • italská kuchyně
  • italské recepty
  • brodo di carne
  • hovězí vývar
  • Itálie na talíři