Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Frittata di spaghetti

Frittata di spaghetti

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Pondělí, Prosinec 19, 2022 - 15:45
Frittata di spaghetti
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Vařit se dá všelijak. Zní to děsivě? Chápu. Přesto však i tento recept si jistě zamilujete, protože se jedná o harmonii chutí použitých surovin. Jdeš o kombinaci klasických špaget, vajec a dalších věcí, které na první mohou překvapit.

Ingredience pro čtyři osoby:

6 větších vajec

75 g nastrouhaného Pecorino

0,5 dcl plnotučného mléka

sůl a pepř (dle chuti)

šalvěj

150 g Provolone (nakrájeného na drobné kostičky)

100 g pancetty

500 g spaghetti

svazek bazalky (polovina, asi 10 lístků nasekaných nadrobno, druhá půlka celých lístků na dochucení a ozdobení)

olivový olej (extra virgine)

 

Vejce metličkou prošleháme v misce a přidáme do nich další suroviny. Tedy Pecorino, mléko, špetku soli, pepř a Provolone. Vše dobře promícháme.

Mezitím si připravíme těstoviny. Do velkého hrnce vlijeme 5 litrů vody, tu osolíme a přivedeme k varu. Jakmile je uvařená, vložíme do ní špagety a opět je vaříme al dente, tedy na aby byly pevné, na skus.

Těstoviny scedíme, necháme chvíli odstát, poté je vrátíme do hrnce a přidáme vaječnou směs. Vše promícháme tak, aby těstoviny byly ve směsi rovnoměrně obaleny.

Zprudka rozehřejeme (ideálně litinovou) pánev, vsypeme na ni pancettu a tuto skvělou slaninu na pánvi opékáme zhruba tři minuty dozlatova. Poté pancettu z pánvice vyjmeme, uchováme ji v teple a do tuku, který slanina uvolnila, vložíme šalvějové lístky, které osmahneme dokřupava. Tento proces trvá asi třicet vteřin. Šalvěj poté hned vyndáme a odložíme tak aby nevychladla. Doporučuji třeba do předem přichystaného alobalu.

Poté ve větší pánvici rozpálíme olej (samozřejmě extra virgin), jakmile zavoní olej po horké vůni (poznáme zdatně čichu), okamžitě plamen stáhneme, přidáme polovinu špaget, tak abychom pokryli asi centimetr dna pánve a celé to posypeme šalvějí, slaninou a sýrem. Navrch přidáme zbytek špaget. Na takto zmírněném ohni opatrně prohříváme zhruba čtvrt hodiny, pak pánev přiklopíme talířem a na ten celou pánev s frittatou zručně překlopíme. Necháme chviličku odstát, mezitím zlehka vytřeme pánev troškou oleje a ihned poté frittatu obrácenou stranou na pánev vrátíme. Dopékáme ještě zhruba pět minut tak, aby frittata místy zezlátla a byla krásně pevná. Ozdobíme bazalkou.

Necháme  ji na pánvi asi tak sedm minut odpočívat, aby se rozvoněla a poté ji, opatrně rozporcovanou, podáváme.

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • italská kuchyně
  • italské recepty
  • frittata
  • spaghetti