Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Salsa di pomodoro

Salsa di pomodoro

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Pondělí, Prosinec 19, 2022 - 15:30
Salsa di pomodoro
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Každá italská hospodyně má na tu nejchutnější rajčatovou omáčku samozřejmě svůj "zaručený" recept, na který logicky nedá dopustit, ani kdyby ji snad někdo rdousil. Já tuhle skvělou a univerzální salsu připravuji takto jednoduše, protože vynikne její chuť a dá se použít univerzálně. Tedy od pizzy, po spaghetti a také v případě, že mě honí jen tak mlsná. Tedy: jdeme na to.

Ingredience na 8 porcí:

2 kila soudkových rajčat, ideálně San Marzano

2 stroužky česneku (drobně nasekaného)

2 šalotky (nasekané nadrobno)

1 lžíce olivového oleje (extra virgin)

sůl a čerstvě mletý pepř

špetka bazalky

Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej a zpěníme na něm cibulku. Pak přidáme česnek a krátce osmahneme. česnek nesmí zhnědnout. Mezitím nakrájíme rajčata (i se slupkou) a přidáme je do hrnce. Pokud nemáme čerstvá rajčata, nevadí, plnohodnotně je nahradí 2 konzervy loupaných krájených. Rajčata dusíme do doby, než změknou. Jakmile jsou měkká, což prověříme jejich zmáčknutí vidličkou, hrnec odstavíme a vzniklou směs přelijeme do mixéru. Vše rozmixujeme dohladka. Poté propasírujeme zpět do hrnce, dochutíme solí, pepřem a bazalkou. Necháme krátce povařit a omáčka je hotová.

Omáčku můžeme dát do sklenic a buď ji zavařit, nebo uskladnit v lednici. Nezavařená nám vydrží zhruba čtyři dny, proto doporučuji její sterilizaci. Když nás totiž překvapí nečekaná návštěva, vykouzlíme z tohoto základu skvělou dobrotu, aniž bychom se před hosty uchylovali na dlouhé hodiny k plotně. :) 

 

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • italská kuchyně
  • italské recepty
  • salsa di pomodoro