Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Vaječná frittata s prosciuttem a pecorinem

Vaječná frittata s prosciuttem a pecorinem

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Pondělí, Prosinec 19, 2022 - 15:30
Vaječná frittata s prosciuttem a pecorinem
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Vajíčka. Zdánlivě obyčejná surovina, přesto nenahraditelná a chuťově výtečná. Jakkoli si je spousta z nás dává běžně k snídani, v Itálii mají vejce kouzlo výjimečnosti i při prvním ranním jídle. Dnes si proto představíme recept na vaječnou frittatu s prosciuttem a pecorinem. Sbíhají se sliny? Nedivím se, tak nebudeme zdržovat řečmi a začněme.

Ingredience pro 1 osobu:

3 vejce (ideálně od slepic z domácího chovu)

1 lžíce másla (bez laktózy), 1 lžíce extra panenského olivového oleje

50 g jemně na plátky krájeného prosciutto crudo

60 g pecorino nakrájené na tenoučké plátky

snítka hladkolisté petrželky

himalájská růžová sůl a pepř dle chuti

V misce metličkou zlehka rozšleháme vejce, která osolíme a opepříme. Na nepřilnavé pánvi rozpustíme za vysoké teploty olivový olej s máslem, jakmile máslo zlehka zhnědne, přidáme vejce. Ztlumíme mírně teplotu a vajíčka 2 minuty bez míchání opékáme. Po dvou minutách pomocí dřevěné obracečky zlehka uvolníme omeletu a za pomoci talíře ji otočíme naruby. Pečeme další dvě minuty. Dozlatova, pozor na to, abychom ji nevysušili, pohled na frittatu na pánvi nám řekne nejvíc.

Poté frittatu přesuneme na talíř a na ni naklademe současně prosciutto a pecorino. Navrch frittatu dozdobíme jemně nasekanou petrželkou.

Buon appetito :)

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • italská kuchyně
  • italské recepty
  • pecorino
  • prosciutto
  • frittata