Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Makrela na olivách s bylinkami pečená v troubě

Makrela na olivách s bylinkami pečená v troubě

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Neděle, Prosinec 18, 2022 - 17:45
Makrela na olivách
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Vynikající recept, poměrně nenáročný na přípravu, který vyžaduje jen jediné. Tím je čerstvá ryba, v tomto případě makrela. Její čerstvost poznáme tak, že nemá zakaleny oči, žábra nejsou povadlá a hodně nám napoví i její čistá vůně. Pokud se nám ryba vzhledově a aromaticky nezdá, nevoní mořem, ale páchne pouze "odleželou" rybinou, tento předpis raději vzdáme a počkáme, až narazíme na opravdu čerstvé kousky. Pokud dobrý úlovek máme k dispozici, nic nám nebrání pustit se do přípravy výborného a lehkého pokrmu.

Ingredience pro 2 osoby:

2 větší makrely (každá o váze cca 500 g)

2 stroužky česneku

2 větvičky rozmarýnu

30 snítek tymiánu

70 g zelených oliv bez pecky

30 g extra panenského olivového oleje

hrubá mořská sůl dle chuti

balsamicový ocet  (Aceto di Balsamico Modena IGP) dle chuti

čerstvá bazalka na ozdobení

 

POSTUP:

Nejprve řádně vykucháme ryby, tedy zbavíme je vnitřností tak, aby byla makrela v dutině čistá, bez hnědého nahořklého šlemu. Poté ji opláchneme a jemně osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou. Rybu necháme odležet cca půl hodiny při pokojové teplotě, mezitím si přichystáme marinádu. To tak, že do celé porce olivového oleje přidáme rozdrcený česnek a nalijeme balsamico. Řádně promícháme. Odleželou makrelu položíme na plech a celou ze všech stran ji řádně potřeme marinádou, kterou nezapomeneme vymazat i rybí dutinu. Rozehřejeme troubu na 250 stupňů a necháme ji nahřívat cca 15 minut. Mezitím makrelu obsypeme olivami, ty vložíme i do její dutiny a na makrelu i pod ni vložíme bylinky. Troubu ztlumíme na 180 stupňů a připravenou rybu do ni dáme péct. Středně upečená a hotová je makrela cca za půl hodiny, kdo má rád rybu více vypečenou, nechá ji péci i přes hodinu, dle chuti.

Poté servírujeme ozdobené bazalkou.

Pokrm se hodí podávat na oválném rybím talíři (míse) a s patřičným příborem určeným na rybu. Není nic esteticky nechutnějšího, než když hodující jedlík zápasí s rybou podanou na malém a nevhodném talíři, přičemž se v pokrmu rýpe nástroji, které se ke stolování nehodí.

Samozřejmostí je zvláštní talíř na "odpadky", tedy kosti, hlavy a ocasy ryb. Často se také setkáme s tím, že součástí rybí hostiny je průměrem menší hlubší miska naplněna vodou s citronem, doprovázena utěrkou (klasickou hadrovou). To proto, abychom si mohli rybu případně vychutnat i rukama a nic nás v kulinářské potěše nerušilo a hygienicky neodrazovalo :)

Jako příloha se skvěle hodí pečené brambory ve slupce za sypané trochou nasekané hladkolisté petrželky, nebo rozpečená bruschetta.

Buon appetito :)

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • makrela
  • scombro
  • olivy
  • mořské plody
  • ryby
  • úprava mořských plodů
  • úprava ryb
  • italská kuchyně
  • itelské recepty
  • Itálie na talíři
  • bez lepku
  • bez laktózy