Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Risotto Giuseppe Verdi

Risotto Giuseppe Verdi

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Neděle, Prosinec 18, 2022 - 16:45
Risotto Giuseppe Verdi
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Skvělé italské jídlo, které nezabere příliš času na to, abychom jej připravili. Základem toho, aby skutečně dobře chutnalo, jsou ovšem, jak jinak, kvalitní suroviny. V tomto případě hraje hlavní roli pečlivě vybraný druh rýže. Takže: ihned zapomeneme na tu ve varných sáčcích a již v obchodě se podíváme po riso arborio. A pak nám již nebrání nic v tom, abychom se s chutí pustili do vaření.

Ingredience pro čtyři osoby:

350 g riso arborio

100 g másla

100 g čerstvých hub (žampiony, nebo směs, dle chuti)

100 g špiček chřestu

100 g prosciutto crudo nakrájené na drobné krátké plátky

1 plechovka krájených loupaných rajčat (ideálně San Marzano)

25 ml smetany na vaření (ideálně bez laktózy)

1,5 l hovězího vývaru (ideálně z hovězích morkových kostí)

100 g strouhaného parmigiano reggiano

1 menší cibule

 

Nejprve si připravíme silný hovězí vývar. Jeho příprava nám sice zabere mnoho času, asi tak osm hodin, ale výsledek nejde ničím jiným jiným nahradit, na instantní vývary ihned zapomeneme. Chuť instantních bujónů patří do závodní kuchyně, ne do italské.

Ve velkém hrnci uvedeme k varu vodu a v ní uvaříme chřest. Dáváme pozor, abychom ho nerozvařili, ale současně aby byl měkký. Jeho tuhost kontrolujeme pomocí vpichu ostré vidličky.

Mezitím si v hlubokém hrnci zlehka opražíme na polovině másla dozlatova cibuli, přisypeme rýži a také ji zlehka opražíme. Celý proces by nám neměl zabrat více, jak pět minut. Přidáme prosciutto, houby, chřest a rajčata. Po troškách přidáváme vývar, a až je rýže zpola uvařená, vmísíme opatrně smetanu. Necháme probublat. Poté pokračujeme v přilévání vývaru a mícháme, dokud rýži neuvaříme do podoby al dente.

Až je naše dílo v hrnci na skus, vmícháme parmigiano, lehce pomícháme tak, aby se táhlo spolu s risottem. Odstavíme hrnec z plotny, necháme asi dvě minuty odpočinout a poté podáváme ozdobené lístky bazalky.

Buon appetito :)

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • risotto
  • italská kuchyně
  • Itálie na talíři
  • italské recepty
  • bez lepku