Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Zuppa di cavolfiore

Zuppa di cavolfiore

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Čtvrtek, Prosinec 15, 2022 - 16:15
Zuppa di cavolfiore
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Krémová květáková polévka, byť jiná, než která se dělá v Česku, zachutná zejména v chladných dnech. Její jemnost potěší i nejmlsnější jazýček, který hledá i dobré zasycení žaludku. Garantuji, že i když jí uvaříte plný hrnec, zapráší se po ní téměř okamžitě.

Ingredience pro osm osob:

1 květák

2 větší brambory

jedna velká cibule

kelímek zakysané smetany

1 lžíce másla

sůl, pepř

nastrouhaný muškátový oříšek

80 g strouhaného parmazánu

V hrnci osmahneme na másle zlehka cibulku, neměla by nám zhnědnout. Přidáme na drobné kostky nakrájené brambory, a poté, co je krátce osmahneme, podlijeme vodou. Necháme chvilku podusit a pak přidáme na růžičky nakrájený květák. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek (dle chuti, ale nepřeháníme), přiklopíme poklicí a vaříme, než nám květák změkne.

Po změknutí květáku vše rozmixujeme ponorným mixérem, a přidáme kysanou smetanu. Znovu krátce promixujeme tak, aby smetana nenechala žmolky, které by se směsí nesplynuly ani chuťově, ani esteticky.

Poté polévku, která má být krémové konzistence, dáme ještě horkou na talíře a jednotlivé porce zasypeme strouhaným parmazánem. Zakapeme pár kapkami olivového oleje a poté podáváme.

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • italská kuchyně
  • italské recepty
  • Itálie na talíři
  • cavolfiore
  • květák
  • bez lepku
  • bez laktózy