Published on inregion.cz (https://www.perognuno.cz)

Domů > Svatojakubské mušle s hrachovým pyré

Svatojakubské mušle s hrachovým pyré

Autor: 
Šárka Konečná
Inregion
Datum zveřejnění: 
Čtvrtek, Prosinec 15, 2022 - 15:30
Svatojakubky s hrachovým pyré
Autor fotografie: 
Šárka Konečná, inregion.cz

Mušle sv. Jakuba, zvané často jen "svatojakubky" patří v Itálii mezi oblíbené pochoutky.  V České republice si za mušle docela trochu připlatíte, ale kdo jednou ochutná, jistě mi dá za pravdu, že se tato investice vyplatí. Sehnat čerstvé svatojakubky v Česku někdy není úplně jednoduché, ale dá se to. Důležité je, přijít do obchodu, který je vede, brzy ráno. Receptů, jak je připravit, existuje celá řada, zde si představíme jeden z nich.

Ingredience pro dvě osoby:

6 mušlí sv. Jakuba

200 g hrachu

2,5 g sépiového barviva

45 ml extra panenského olivového oleje

sůl, pepř

 

Nejprve si v osolené vodě uvaříme hrách a jednu naběračku této vody nalijeme do mixéru. Zbytek slijeme a hrách přisypeme do mixéru, kde ho rozmixujeme. Měli bychom jej následně přecedit přes jemné síto, ale stejnou službu nám udělá tyčový mixér, který hrách dokonale rozšlehá. Pak přidáme třetinu oleje, skutečně doporučuji použít ten nejlepší olivový panenský, který máme k dispozici, následně podle chuti pyré osolíme a opepříme. Pozor, hrách jsme vařili ve slané vodě, tak to se solením nepřeháníme. Další třetinu olivového oleje použijeme na rozmíchání sépiového barviva a dáme ho stranou. Hrachové pyré udržujeme teplé, aby nám posléze v žaludku neztěžklo.

Na zbytku oleje, který by měl být rozpálený, osmahneme mušle. Neměly by být příliš vypečené, doba jejich smažení je zhruba dvě minuty z každé strany. Osolíme je a opepříme, nepřeháníme, ztratily by svoji jedinečnost.

Jakmile jsou svatojakubky hotové, tedy zlehka osmažené, okamžitě je vytáhneme z pánve, dáme na talíř a podáváme je s pyré. Těsně před jejich servírováním na stůl je pokapeme směsí olivového oleje se sépiovým barvivem.

 

Zdroje: 
inregion.cz, receptyodfrancesci.cz
  • svatojakubky
  • italská kuchyně
  • Itálie na talíři
  • bez lepku
  • bez laktózy